Informacije za naročnike EDITOR na področju GDPR / ZVOP


Preverite, kaj morate še urediti in kako bomo v Editorju rešili tehnično plat vaših spletnih rešitev!
S 25. majem 2018 se v Evropski uniji spreminja področje urejanja varovanja osebnih podatkov in varstva zasebnosti. V celotni EU začne veljati Uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). 

V Republiki Sloveniji so spremembe in novosti zajete v osnutku Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2). Do sprejema zakona ni še prišlo, na kolegiju državnega zbora, 12. aprila 2018, je bilo odločeno, da ne bo uvrščen na izredno sejo državnega zbora po nujnem postopku, kar pomeni, da v tem mandatu zakon ne bo sprejet. S tem je področje varstva osebnih podatkov ostalo z nekaterimi prazninami v razmerju do evropske uredbe GDPR, ki pa bo, neodvisno od nesprejetja ZVOP-2, začela neposredno uporabljati 25.5.2018.
 
Ključne pravice, ki jih uredba obravnava so:
  • Informiranost in seznanitev z lastnimi osebnimi podatki posameznika 
  • Popravek in izbris, t.i. pravica do pozabe 
  • Pravica do omejitve obdelave
  • Prenosljivost osebnih podatkov 
  • Pravica do ugovora
  • Pravice v zvezi z avtomatizirano obdelavo in profiliranjem
  • Obveznost imenovanja DPO

Nekatere novosti bodo z VAŠE STRANI zahtevale:
  1. Nove splošne pogoje zasebnosti oz. dopolnitve obstoječih
  2. Nova soglasja strank/uporabnikov oz. dopolnitve obstoječih
  3. Dopolnitve aneksov/pogodb z zunanjimi obdelovalci
  4. Nekatere tehnične prilagoditve

Kako GDPR upliva na naše sodelovanje?

Editor je v razmerju do vas obdelovalec podatkov, ker pa nimamo lastne pravne pisarne vam žal ne moremo nuditi storitev vsebinskega svetovanja o skladnosti z GDPR ali ZVOP. Za to se lahko povežete z našimi zunanjimi pravnimi svetovalci: VIDICUM Pravno in poslovno svetovanje, Tjaša Vidic s.p. na email #EM#706e66736b77674778666d646664207c79#EM# . Storitev je plačljiva.

Mi, kot obdelovalec podatkov v podatkovnih zbirkah, skupaj z našimi pravnimi svetovalci pripravljamo potrebne dokumente, ki bodo uredili naše medsebojne odnose, torej elemente, ki se navezujejo na naš CMS ali druge naše aplikacije (Edinet, GoShop, myPortal, eFirma,...). Naše tehnične prilagoditve in dokumenti niso vse, kar boste potrebovali, da boste skladni z zakonodajo, saj to ne bo pokrivalo drugih rešitev, ki jih mogoče uporabljate, npr. ERP, CRM, računovodski programi, Google Analytics, Mailchimp, spletno oglaševanje, nagradne igre in podobno. Sami morate interno preveriti in prilagoditi vaše pravilnike, popisati zbirke osebnih podatkov (npr. v ERP, v Excelu, v Mailchimpu, v drugih orodjih...), urediti pogodbena razmerja tako do vaših kupcev, kot zaposlenih, pridobiti potrebna dovoljenja za izvajanje marketinških aktivnosti, posodobiti varnostne politike in drugo. Za to morate poskrbeti sami.

Če želite vaše postopke avtomatizirati nam pošljite sporočilo in pripravili vam bomo informativno ponudbo.

Preverite tudi, kdo od zunanjih organizacij dostopa do osebnih podatkov vaših kupcev ali uporabnikov, ter ustrezno uredite pogodbena razmerja. Interno preverite tudi, kdo od zaposlenih dostopa do osebnih podatkov vaših kupcev, to zapišite in določite, kdo v organizaciji bo odgovoren za morebitne prekrške.


Kaj bomo uredili v Editorju?


V skladu z GDPR direktivo posodabljamo tudi naš CMS urejevalnik myPortal z modulom "Zasebnost", ki bo urejal nastavitve zasebnosti vaših spletnih uporabnikov. Vsi naši programi bodo pravočasno prilagojeni zahtevam nove zakonodoje. Pravočasno vas bomo seznanili s splošnimi tehničnimi rešitvami, ki bodo implementirane s posodobitvijo verzije myPortal v prihodnjih tednih. 

Te posodobitve ne bodo vključevale posodobitve obrazcev za skladnost z GDPR. Nekatere bolj standardne zahtevke bomo reševali preko podpore, za ostale bolj personalizirane zahtevke vam bomo pripravili informativno ponudbo na podlagi vaše pobude.Torej priporočamo, da se posvetujete s pravno službo, katere spremembe so potrebne na vaših spletnih straneh, ter nam na podporo javite obseg sprememb.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo na: 
telefon: 082 001 770


Potrebujete pomoč pri vsebinski pripravi na GDPR?

Za pregled vašega poslovanja in pripravo pravno pravilnih pogojev poslovanja vam lahko pomagajo pravni svetovalci: VIDICUM, Pravno in poslovno svetovanje, Tjaša Vidic s.p.. Kontaktirate jih lahko na email #EM#706e66736b77674778666d646664207c79#EM# . Storitev je plačljiva.

Kje dobite dodatne informacije?

Zakonodaja:
 
Portal informacijskega pooblaščenca:

Kristina Jug

Vodja marketinga
vse zgodbe tega avtorja