Mobilna pisarna za dinamično poslovanje


Zagotovo je že vsak izmed nas nekoč med sedenjem v pisarni pomislil, kako bi bilo prijetno v tistem trenutku biti nekje drugje, četudi bi delali. Na topel pomladanski dan na klopi v parku, na deževen jesenski dan v kavarni s skodelico kapučina... skratka, da le ne sedimo vedno za eno in isto pisalno mizo! To je danes tudi možno - vzpostavimo si mobilno delovno okolje in delajmo od kjerkoli in kadarkoli!

Zakaj se odločiti za mobilno pisarno?


Mobilna pisarna nam prinaša številne prednosti in ugodnosti (seveda pa ima tudi svoje omejitve).

Manj časa preživetega v pisarni

Preživljajmo čas tam, kjer si želimo! Tako lahko izkoristimo ugodno vreme za posedanje v parku, lepe sončne zahode in potovanja.

Prilagodljivost

Z mobilno pisarno lahko delamo kadar in kjer želimo, saj nismo odvisni od urnika in delavnikov. To sicer ne pomeni, da se lahko polenimo, le urnik si poljubno prilagajamo. Če nismo jutranja oseba, lahko delamo popoldan ali zvečer. Če želimo v sredo izkoristiti sončen dan za sprehod, ga lahko, saj si urnik sami prilagajamo.

Samostojnost in produktivnost

Študije kažejo, da ljudje, ki delajo od doma, delo opravijo učinkoviteje - bodisi hitreje, boljše ali opravijo več dela. Samostojnost pri delu nam nudi zadovoljstvo, zato delo opravljamo lažje in z večjim veseljem.

Tok svežega navdiha

Menjava okolja širi naša obzorja, spodbujanje naših čutil pa odpravlja dolgočasnost, saj nas spremembe poživljajo. V takem okolju pa nas navdih najde sam!


Kaj potrebujemo za mobilno pisarno?


 • zagotovo potrebujemo kakovosten prenosni računalnik oz. druge vrste mobilno napravo, npr. tablico, ki nam omogoča poslovanje
 • mobilni internetni dostop, da lahko kjerkoli skočimo na splet
 • kakovostno torbo za prenašanje opreme
 • zaželjene so še slušalke, ki nam bodo omogočale poslušanje glasbe ali izvajanje skype konferenc

Pri programski opremi se lahko poslužujemo številnih brezplačnih in odprtokodnih programov, ki nam bodo olajšali poslovanje in hkrati ne bodo izropali naše denarnice.

 • Operacijski sistem, ki bo poganjal računalnik (npr. Windows)
 • elektronski poštni odjemalec je klasika. Lahko je namizni (Thunderbird) ali spletni (npr. Gmail).
 • Programi za ustvarjanje dokumentov - dopisov, tabel, prezentacij (npr. OpenOffice)
 • Spletni brskalnik (npr. Chrome)
 • Skype za spletne konference in sestanke
 • Adobe Reader za branje pdf datotek
 • mobilni telefon

Zgoraj navedeno za marsikateri poklic že zadostuje, recimo za novinarja. 

Odvisno od vrste našega posla lahko potrebujemo še druge programe, ki nam omogočajo delo. Recimo, oseba, ki dela spletne strani, potrebuje še program za oblikovanje grafičnih predlog (npr. Adobe Photoshop) in vrsto programov za programiranje, testiranje, risanje konceptov ipd. Grafični oblikovalec bo potreboval še kakšen Adobe Illustrator ali InDesign. Arhitekt ima spet svoje zahteve.


Izkoristimo ponudbo na spletu


Koristimo spletne servise, kjer je to možno - za to potrebujemo le dostop preko spletnega brskalnika in internetno povezavo! Tako lahko delo opravljamo na več napravah brez večkratnih inštalacij programske opreme, hkrati si ne po nepotrebnem podvajamo dokumentov in dela. Dobro primeri spletnih servisov so recimo servis za upravljanje družabnih omrežij (npr. HootSuite), servis za izdajo računov in potnih nalogov, spletna banka, servis za shranjevanje datotek npr. Dropbox, spletni koledar (npr. Google Calendar).... izbira je velika, potrebno je le nekoliko poiskati po spletu.


Nadomestite vse, kar lahko


Obseg stvari, ki jih moramo nositi s seboj v torbi (oziroma mobilni pisarni) zmanjšajmo na minimum. Vsaka naprava več, ki jo želimo imeti, je le ena stvar več, ki jo lahko nekje pozabimo. Namesto mp3 predvajalnika glasbe, shranimo glasbo na računalnik. Namesto kalkulatorja, uporabljajmo kalkulator na računalniku, spletu ali telefonu. Namesto dodatnega trdega diska za shranjevanje datotek, uporabimo Dropbox... in tako naprej. V kolikor je pri našem delu nujen tiskalnik, si omislimo prenosnega ali se omejimo na tiskanje le takrat, ko delamo od doma, lahko pa tudi koristimo možnost tiskanja v fotokopirnicah.


Mobilna pisarna ni za vsakogar


Res je, sanje o delu od doma ali v senci drevesne krošnje so lepe, vendar pa moramo zadostiti nekaj pogojem, preden lahko razmišljamo o mobilni pisarni.

Kot prvo, naše delo mora biti predvsem računalniško. Veliko poklicev in del se danes opravlja na računalniku, vendar pri tem ne smemo biti odvisni od npr. industrijskih strojev v proizvodni hali.

Dobri primeri mobilnih poklicev: novinar, spletni ali grafični oblikovalec, programer, pisatelj, tržnik, zavarovalni agent, marketing, upravljalec družabnih omrežij, bloger,....

Kot drugo, mobilnost nam mora omogočati naša oblika zaposlitve - bodisi, da se tako dogovorimo z delodajalcem, smo free-lancer ali smo pač sam svoj šef, saj moramo biti zmožni sami odločati o tem, kdaj in kje želimo delati.


Za konec


Prednosti, ki jih prinaša mobilnost so številne, predvsem za osebe, ki ne marajo okvirjev in utesnjenosti. Poleg boljše učinkovitosti in svežega toka navdiha, so tu tudi večje osebno zadovoljstvo in prilagodljivost. Seveda, če se pri tem ne polenimo ali prelagamo delo na "boljši jutri", saj nas v tem primeru čaka kvečjemu poslovni polom.

Mobilna pisarna ali delo na daljavo tudi ni najprimernejše za zelo socialne osebe, ki bodo pogrešale osebni stik in izmenjavo izkušenj, pojavi se lahko tudi osamljenost in težave pri doseganju norm, po drugi strani je pa idealno za osebe, ki so prostorsko omejeno mobilne, npr. invalidi (delo od doma), mlade družine in osebe iz odmaknjenih krajev.

In ne pozabimo: če naše poslovanje poteka na zgolj enem prenosniku, vedno VEDNO poskrbimo za varnostne kopije naših dokumentov. Namreč, nikoli ne vemo, kdaj se bomo na plaži usedli nekoliko preblizu roba pomola, in bo nenaden večji val odpljusknil vse naše trdo delo!

Kristina Jug

Vodja marketinga
vse zgodbe tega avtorja

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene