Obvestilo strankam - piškotki


S 15. junijem začenja veljati nov zakon o piškotkih. Preberite več v nadaljevanju.
V veljavo je stopil Zakon o elektronskih komunikacijah - ZEKom-1 (Uradni list št. 109/2012), ki med drugim prinaša pravila glede uporabe piškotov (t.i. cookies) na spletnih straneh in drugih tehnologij, ki shranjujejo informacije na računalniški napravi uporabnika. 

1. SPREMEMBE

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

2. ZAGROŽENE KAZNI

Za kršitelje 157. člena o piškotkih so v ZEKom-1 (235. člen) predvidene naslednje kazni:
  • do 20.000 eurov za pravno osebo, ki velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo; 
  • 200 do 1.000 eurov za pravno osebo, ki ne velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost; 
  • 100 do 500 eurov za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek. 

3. REŠITEV

Naš  CMS sistem myPortal uporablja piškotke za nemoteno delovanje statistike in drugih orodij za analitiko ter na straneh, ki prikazujejo zunanje oglase. Zato je implementacija rešitve nujna za vse naše stranke. Izbrali smo rešitev, ki bo kar najmanj vplivala na nemoteno delovanje spletnih strani naših partnerjev in poslovanje njihovega podjetja. Na strani se bo obiskovalcu ob njegovem prihodu prikazala pasica z obvestilom: »Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več: (povezava do splošnih pogojev)«. Obiskovalec se bo lahko tako s klikom na gumb »v redu« strinjal z uporabo piškotkov, ali pa bo stran zapustil. Enako rešitev je implementiral tudi Google.

4. ČASOVNI OKVIR

Nadgradnjo bomo vršili v tednu pred 15. junijem. Tekom nadgradnje bomo poskrbeli za nemoteno delovanje in dosegljivost vaše spletne strani. V primeru morebitnih kratkotrajnih izpadov dosegljivosti pa se vam že vnaprej zahvaljujemo za razumevanje. 

Naši partnerji ste v preteklem tednu po e-pošti prejeli vse potrebne informacije za izvedbo nadgradnje. V kolikor bi imeli dodatna vprašanja vas vabimo, da nas kontaktirate.

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene