Pomembno – nova uredba DDV za spletno prodajo v EU s 01. julijem 2021


01. julija 2021 prične veljati nova uredba ZDDV-1 Zakona o davku na dodano vrednost, ki ureja DDV za spletno prodajo v države EU. Preverite!
01. julija 2021 prične veljati nova uredba ZDDV-1 Zakona o davku na dodano vrednost, ki ureja DDV za spletno prodajo v države EU. Ta uredba prinaša nekaj ključnih sprememb, ki so lahko pomembne za vse, ki prodajate blago ali storitve preko spleta fizičnim osebam v druge države EU.

Države članice EU pomenijo države v EU, v katerih se uporabljajo ta pravila o DDV. To so Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Estonija, Irska, Grčija, Španija, Francija, Hrvaška, Italija, Ciper, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nizozemska, Avstrija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Slovaška, Finska in Švedska.

Ključne novosti, ki jih prinaša uredba, so:


1. Prag za poročanje DDV-ja državam članicam se bo spustil na višino 10.000 EUR za skupno prodajo v vse držav EU (razen Slovenije, ob pogoju, da ima dobavitelj ali ponudnik sedež ali stalno bivališče samo v Sloveniji)

2. DDV je potrebno obračunavati po stopnjah vsake države posebej in tudi po pravilih vsake države posebej za različne tipe blaga

3. DDV stopnja se določa glede na državo dostave blaga (primer: če iz Slovenije prodate blago v Avstrijo, se za DDV stopnjo vzame avstrijski DDV)

4. FURS svetuje vključitev v eVEM poročanje. To olajša poročanje DDV, saj preko eVEM ni potrebno poročanje vsaki državi posebej, in prav tako ni potrebno imeti davčne številke v vseh državah.

Sistem VEM bo na voljo poslovnim subjektom oz. davčnim zavezancem s sedežem v EU in davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v EU. Z uporabo poenostavljenih postopkov jim bo omogočeno, da bodo vse obveznosti do davčnega organa v zvezi z opravljanjem čezmejnih storitev in dobav blaga, za katere je kraj obdavčitve v namembni državi članici, lahko izpolnjevali v državi članici sedeža in se jim ne bo treba več registrirati za DDV v vsaki državi članici, v kateri se šteje, da je opravljena dobava blaga ali storitev, za katere se kraj obdavčitve določi v tej namembni državi članici. 

Kdor preko spleta prodaja končnim potrošnikom v države EU, mora pristopiti k novostim do 01.07.2021, sicer ima lahko težave, kot so: 

1. tveganje kazni zaradi neupoštevanja uredbe

2. zahtevo, da se evidence uredi za nazaj (od 1.7. dalje), kar potencialno pomeni precej veliko dela (predvsem davčno potrjenih računov).


Kaj vse to pomeni za vas?


V kolikor prodajate zgolj znotraj Slovenije, ali spletne prodaje ne izvajate, potem za vas ni sprememb.

Če pa imate spletno trgovino in prodajate v države EU, potem morate vašo spletno trgovino pravočasno prilagoditi novi uredbi.

Torej, če bo vaš  promet prodaje v EU letos presegel 10.000 EUR, obstaja velika verjetnost, da boste s 01.07.2021 spadali pod novo uredbo, zato vam svetujemo, da se posvetujete z vašim računovodstvom ali usposobljenim davčnim svetovalcem.

V tem primeru morate v vaši spletni trgovini dodani dodati nove davčne stopnje, glede na posamezno državo članico EU.


Po potrebi je potrebno tudi sprogramirati nova pravila izračuna davkov na spletni trgovini, predvsem v košarici in zaključku nakupa, v obvestilih uporabnikom itd.

Pregledati morate vse vrste vaših izdelkov in določiti za vsako državo, katera davčna stopnja se za dotični izdelek za to državo uporabi. Pravila je mogoče preveriti na tem naslovu: Taxes in Europe Database v3 (europa.eu)

Če uporabljate sinhronizacijo z ERP je potrebno poskrbeti tudi za pravilne povezave med ERP in CMS. 



Kaj morate storiti?


1. Preverite, ali vaša spletna trgovina in spleta prodaja potrebuje uvesti spremembe. Pri tem vam lahko pomaga davčni strokovnjak ali računovodstvo.

2. Identificirajte spremembe na vaši spletni trgovini in pripravite jasna navodila za spremembo za vse primere glede na EU države v katere dostavljate blago

3. Pošljite vaša navodila na #EM#706e66736b7767476d6d637f637f207c79#EM#, kjer bomo poskrbeli za izvedbo (velja za naše stranke na CMS sistemu myPortal). 

Za vas smo na voljo tudi na tel. št. 082 001 770



Še več informacij:

Kristina Jug

Vodja marketinga
vse zgodbe tega avtorja

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene