Pripravite se na Google Analytics 4 (GA4)


Google z junijem ukinja trenutno različico Google Analytics Universal (UA) in jo nadomešča z novo verzijo GA4.
Stara UA koda bo tako prenehala zbirati podatke in do junija morate zato tudi vi poskrbeti za vašo novo GA4 Analytics kodo

Kaj morate vedeti:


1. Vaša stara UA koda bo dne XX prenehala delovati in v Analytics ne bo več pošiljala podatkov

Do tega dne morate zato omogočiti zbiranje podatkov preko nove GA4 kode

2. Google Analytics lahko prehod na GA4 opravi samodejno – a to še ne pomeni, da boste tudi videli nove podatke

Pri Googlu omogočajo opcijo, da se prehod na GA4 opravi samodejno in vam novo kodo kreirajo kar oni. To vidite tako, da se prijavite v vaš Analytics račun in v zavihku property preverite obstoječe kode.

Ta samodejni prehod je lahko dovolj, v kolikor preko Analytics ne zbirate posebnih podatkov, dogodkov ali ecommerce podatkov, saj se ti v GA4 ne prenesejo samodejno, tako da morate to dodatno preveriti.

Ko Google enkrat kreira novo GA4 kodo pa jo morate še dodati na vašo spletno stran, saj se sicer podatki ne morejo stekati v Analytics!

3. Ob migraciji na GA4 lahko povežete vašo trenutno UA kodo z GA4 in tako prenesete določete informacije, ki se trenutno zbirajo preko UA kode.


Kje so razlike med Universal in GA4


Razlik je pravzaprav veliko. Google je svoje orodje za statistično poročanje popolnoma prenovil in s tem spremenil tako način zbiranja statističnih podatkov, kot tudi poročanja.

Do sedaj je bila osnova poročanja seja uporabnika, z GA4 se pa podatki vrtijo okoli dogodkov (events). Ravno zato določeni podatki v GA4 niti niso več na voljo, npr. št. sej na uporabnika in ogledov strani, ipd.

Na ta način je novi GA4 za marketingaše bolj fleksibilen in lažje predvideva obnašanje uporabnikov.


Podoba Universal:

universal


Podoba GA4:

ga4


Pogosta vprašanja


Ali naj že zdaj preidem na GA4?


Odgovor je jasen: da, in to čimprej. Z junijem bo Google namreč zaustavil zbiranje podatkov preko Universal (in drugih) kod, zato se podatki v vaš račun ne bodo več stekali. Prav tako se bodo podatki v GA4 začeli stekati šele, ko novo GA4 kodo namestite na vaše spletno mesto. Prej to storite, prej boste začeli graditi zgodovino in bazo statističnih podatkov.

Do junija lahko imate nameščeni tudi obe kodi vzporedno.


Avtomatska migracija z UA na GA4


V poskusu migracije na novo GA4 okolje je Google začel samodejno migrirati obstoječe Universal kode na GA4. To je sicer lahko dovolj za manjše spletne strani brez dodatnih nastavitev, za večje uporabnike pa morda ne bo dovolj. V tem primeru priporočamo, da sami izvedete migracijo.

Tudi če je Google izvedel migracijo kode, to še ne pomeni, da se bodo podatki dejansko stekali v vaš novi Google račun – kodo morate namestiti še na spletno stran!

Kontaktirajte nas za informacije o migraciji in implementaciji nove kode na vašo spletno stran (velja samo za uporabnike CMS myPortal).


Kje je moja zgodovina podatkov?


Kot rečeno, kodi za Universal in GA4 sta ločeni med seboj, in tudi ob migraciji se statistična zgodovina ne bo prenesla na vaš novi GA4 račun. Do trenutka, ko staro Universal kodo arhivirate, lahko zgodovino spremljate v računu Universal (do junija se bodo podatki še stekali, potem pa ne več).

Od trenutka, ko novo GA4 kodo namestimo na stran, lahko nove podatke spremljate v GA4 računu.


Dodal/a sem novo GA4 kodo, zakaj ne vidim podatkov?


Če ste kodo samo kreirali, jo je potrebno še namestiti na spletno stran. Pošljite nam vašo novo GA4 kodo na #EM#706e66736b7767476d6d637f637f207c79#EM#, da jo implementiramo. V sporočilu še navedite, ali želite ohraniti vzporedno beleženje obstoječe in nove statistike.

Ko smo vašo novo GA4 kodo še namestili na spletno stran, je potrebno nekoliko počakati, da se podatki začnejo stekati – to lahko traja 30 minut ali tudi več ur.

Prvi podatki bodo vidni v „real time“ reportingu.

Če imate trenutno aktivno ecommerce poročanje nam to javite, saj bo stran potrebno dodatno označiti za ecommerce evente.

Če tudi v roku dneva ali dveh podatkov ne vidite, nas obvestite. 


Kaj je moj naslednji korak?


Kodo GA4 lahko kreirate sami znotraj vašega Google Analytics računa.

Tukaj so navodila, kako to storite s pomočjo čarovnika za migracijo:

Ko imate kodo, nam jo posredujte na #EM#706e66736b7767476d6d637f637f207c79#EM#, da jo namestimo na vašo spletno stran.

Če imamo dostop do vašega Analytics računa lahko tudi mi kreiramo novo kodo in uredimo celoten postopek migracije.

V kolikor imate trenutno omogočeno spremljanje ecommerce podatkov prodaje, bo potrebno stran dodatno označiti, da se bodo podatki prodaje stekali še naprej v GA4 račun.

Kontaktirajte nas za informacije o migraciji in implementaciji nove kode na vašo spletno stran (velja samo za uporabnike CMS myPortal).


Ne pozabite na soglasje za piškotke


Google Analytics tudi z novo verzijo GA4 potrebuje ustrezna soglasja po GDPR za obdelavo osebnih podatkov. 

Kristina Jug

Vodja marketinga
vse zgodbe tega avtorja

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene