Park Škocjanske jame


Interaktivna spletna in mobilna predstavitev Parka Škocjanske jame.

NAROČNIK: 

Škocjanske jame so najpomembnejši podzemeljski pojav na Krasu in v Sloveniji ter sodijo med najpomembnejše jame na svetu.  Vpisane so na Unescov seznam svetovne dediščine, kar jih uvršča na posebno mesto med naravnimi spomeniki sveta. Hiter razvoj parka, ki je še do nedavnega sodil med demografsko in gospodarsko ogrožena območja, se med drugim odraža v številnih vključevanjih v razne mednarodne ustanove, s čimer pridobiva vse pomembnejšo vlogo pri sooblikovanju kakovostnejšega ekonomskega razvoja, tako znotraj divaške občine kot Krasa in Slovenije nasploh. Ena od pomembnejših dejavnosti parka je med drugim vzpodbujanje in organiziranje raziskovalnega dela, ter sodelovanje pri njem.

IZZIV:

Projekt je predvideval uvedbo informacijskih tehnologij v celotno prodajno verigo vstopnic in nadzora obiskovalcev. Park obišče preko 100.000 obiskovalcev letno kar pomeni da mora sistem delovati brezhibno in različne tehnologije morajo sobivati v zahtevnem okolju podzemnega sveta. Projekt je predvideval več različnih tehnologij in ciljev, ki pa so prepleteni med seboj:
 
 • rešitev za izdajo in unovčevanje kart v povezavi s sodobnim ERP/CRM programskim paketom
 • nakup kart preko spleta in mobilnega telefona
 • vzpostavitev sistema kontrole vstopa v jamo
 • štetje obiskovalcev v jami
 • sistem urejenega vstopa s pomočjo trirogov
 • vzpostavitev video nadzora obiskovalcev pred jamo
 • oblikovanje in postavitev mobilne aplikacije
 • Samodejni vodič po parku s tehnologijo Bluetooth LE 
 • Spletna trgovina z on-line Bookingom kart in rezervacijo konferenčne dvorane
 • POS blagajna prilagojena potrebam prodaje kart s podporo računovodstvu  

PSJ skica

REŠITEV:

Kontrola vstopa v jamo

Pri vhodu v jamo smo namestili kontrolo prehoda, ki je sestavljena iz trirogov za nadzorovan prehod oseb z integriranim utopnim čitalcem črtne kode. Čitalec je povezan s centralizirano zbirko prodanih kart, katera omogoča nadzor nad vsako prodano karto. Integrirana je z aplikacijo za prodajo kart CRM – ERP sistemom Odoo. Z video domofonskimi enotami smo poskrbeli za varnost vodičev oz. obiskovalcev.  Postavili smo video nadzor preko IP video nadzornih kamer z analizo in nadzorom premikanja, ki omogoča neomejeno število povezav preko aplikacije ali internetnega brskalnika. Sistem omogoča upravljanje dali razsvetljave po sektorjih jame, kontrolo pristopa in nadzor izpada električne napetosti s prikazom delovanja oziroma napak na tlorisu celotne jame. Virtualna stikala, se lahko krmilijo preko mobilnih naprav.

20151006 123143
 

Prenova spletne strani in trgovine

Prenovljena spletna stran, ki je izdelana s sodobnim CMS sistemom MyPortal, omogoča nakup vstopnic preko online Bookinga ter rezervacijo konferenčne dvorane. MyPortal omogoča naročniku urejanje katerekoli vsebine na strani in v zaščitenem sklopu. Spletna stran podpira šifriranje osebnih podatkov uporabnikov, sprejema spletna plačila, rezervacijo kart, lastno statistiko, lasten sistem za spletno obveščanje in sistem za obveščanje o napakah v realnem času. Vsi izdelki, računi, plačila, nakupi, popusti, masovna pošta in formularji se sinhronizirajo s centralnim CRM/ERP sistemom Odoo. 

postavitev CRM/ERP sistema Odoo

V sklopu projekta smo implementirali Odprtokodni ERP Odoo s popolno slovensko lokalizacijo. Z implementacijo sistema smo poskrbeli tudi za vodenje kontaktov, vodenje človeških virov, razpored dela, vodenje prisotnosti, statistike, analitike in izdelave poročil. Odoo je integriran s POS prodajo kart in izdelkov iz prodajalne spominkov.

20150904 123809
 

Mobilna aplikacija

Izdelali smo aplikacijo z iBeacon tehnologijo (Bluetooth LE) za pametne telefone »Vodič po jami«. Aplikacija omogoča voden ogled v materinem jeziku tudi obiskovalcem, ki govorijo jezike za katere Park nima kadra. Poleg njih aplikacija služi kot nepogrešljiv pripomoček gluhim, slepim in slabovidnim za obisk jam.  Na voljo jim je tudi Transkripcija – besedilo vodiča.  Aplikacija služi kot multimedijska predstavitev jame. Vsebuje zvokovno sled vodiča v izbranem jeziku, fotografije, zvoke jame in VR posnetke. Mobilno aplikacijo si je mogoče brezplačno prenesti preko WI-FI točk v okolici jame in jo nato lahko uporabljamo brez povezave znotraj jame. V jami so postavljeni iBeacon oddajniki na glavnih interesnih točkah, kateri sami sprožijo audio vodiča za dotično točko.

DSC 7610
 

REZULTATI: 

 • dvig konkurenčnosti turističnega gospodarstva
 • nadzor nad številom turistov: število vhodov in izhodov ter trenutno število obiskovalcev v jami
 • možnost nastavitve datumske veljavnosti vstopnice (izdelava vstopnice za točno določen dan  in/ali uro obiska, vstopnice, ki so veljavne od določenega datuma dalje)
 • možnost izdelave ure vstopa
 • možnost izdelave različnih analiz o prodaji vstopnic, o obisku v določenem obdobju in podobno
 • izvoz podatkov v računovodske programe
 • video nadzor turistov v jami oziroma prenos slike v nov objekt v sprejemnem centru.
 • telefonsko komunikacijo med vodniki v jami in blagajno
 • kontrola razsvetljenosti jame oziroma posameznih odsekov v jami
 • opazovanje in avtomatsko beleženje speleoklimatskih parametrov
Skupaj z našim naročnikom Parkom Škocjanske jame, smo postavili sodoben in atraktiven informacijski projekt, ki celovito pokriva problematiko poslovanja zavoda naravne kulturne dediščine. Naša multidisciplinarna ekipa je strokovno znala združiti različne tehnologije na način da komunicirajo med seboj brez zapletov. Obiskovalcem je tako ponujena izboljšana izkušnja ogleda Unesco-ve znamenitosti, upravljavci parka pa razpolagajo z veliko relevantnimi podatki in novimi orodji s katerimi imajo boljši pregled nad dogajanjem v parku. 

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene