Vse o varni https povezavi in SSL certifikatih


Pri brskanju na spletu se v zadnjem času vedno pogosteje srečujemo s spletnimi naslovi, ki se začnejo z https://. Tisti, ki uporabljamo novejši brskalnik Chrome se v zadnjem času srečujemo tudi z opozorili „Not Secure“ v domenski vrstici, če brskalnik zasledi povezavo, ki ni zakodirana.
V tem trenutku se obvestila "Not Secure" kažejo predvsem na straneh, ki ne uporabljajo SSL certifikata in hkrati zbirajo občutljive podatke uporabnikov, npr. gesla in podatke kreditnih kartic.

Opozorilo je zgolj začetek, saj trendi kažejo, da bo zaščita podatkov na spletu vedno bolj pod drobnogledom, varnost kupcev pa vedno bolj pomembna. Zato vsem spletnim stranem, ki za svoje delovanje uporabljajo prijavo uporabnikov z geslom ali omogočajo spletne nakupe svetujemo, da strani zaščitijo z uporabo SSL certifikata.


Kaj je SSL certifikat?


SSL (ali Secure Socket Layer), je standardna varnostna tehnologija, ki omogoča varno zakodirano povezavo med strežnikom in odjemalcem. Navadno gre tu za povezavo med spletno stranjo in brskalnikom; ali strežnikom elektronske pošte in odjemalcem, kot je Outlook.

SSL protokol tako omogoča varen prenos občutljivih informacij, kot so številka kreditne kartice ali geslo za prijavo. Klasične metode izmenjave podatkov so namreč narejene tako, da lahko včasih tretje osebe ali zlonamerni programi prestrežejo informacije in jih potencialno tudi zlorabijo.

Certifikat SSL torej zagotavlja, da se izmenjava podatkov vrši zakodirano, torej v taki obliki, da onemogoči tretjim osebam prestrezanje podatkov, ki se izmenjujejo med obiskovalci in spletno stranjo, ter njihovo zlorabo.


Kakšne SSL certifikate poznamo?


Trenutno poznamo 3 vrste SSL certifikatov:


1. domenski SSL certifikati (domain validation)

so najbolj osnovni in cenovno ugodni certifikati, ki se aktivirajo v kratkem času in nudijo osnoven nivo varnosti. Ta zadošča za večino spletnih strani, izdajatelj certifikata pa preveri zgolj vašo domeno.


2. poslovni SSL certifikati (business validation)

vključuje tako preverjanje same domene kot podjetja, ki je lastnik domene. Primeren za spletne trgovine in spletne strani z višjimi potrebami zaščite podatkov.


3. razširjeni (EV) SSL certifikati (extended validation)

ta predstavlja najvišji nivo zaščite in je tudi hitro opazen, saj se v domenski vrstici brskalnika pojavi zeleni okvirček s polnim nazivom vašega podjetja. Poleg višje zaščite nudi tudi višja jamstva v primeru zlorab.


Poleg tipa preverjanja lastništva spletne strani se certifikati med seboj razlikujejo tudi v številu domen, ki jih vključujejo (ena domena ali večjezična stran na različnih domenah, poddomene,...), moči enkripcije, višini jamstva v primeru zlorabe in drugih faktorjih.

Pomembno je, da izberete SSL certifikat, ki bo odražal vaše dejanske potrebe.

Zakaj potrebujem SSL certifikat?


Eden izmed najpomembnejših vidikov uspešnega spletnega poslovanja je ustvarjanje zaupanja vrednega odnosa s kupci. Ti se morajo na naših spletnih straneh počutiti varno, saj bodo le tako ustvarjeni pogoji za nakup ali uporabo spletne strani. Kako varno bi se počutili uporabljati spletno stran, kjer se prikazuje veliko kričeče rdeče obarvano obvestilo o možni zlonamerni kodi na strani?? Večina vsakdanjih spletnih interakcij seveda ne poteka tako, vendar nezaščitene povezave omgočajo ravno to – možnost zlorabe zaupanja vaših kupcev in v končni fazi lahko tudi hude finančne posledice (npr. zloraba kreditne kartice; kraja identitete,...). Z uporabo SSL certifikata uporabniki jasno vidijo, da je njihova povezava varna in da ste zaupanja vreden trgovec, ki pravilno skrbi za zaščito njihovih podatkov.

Kaj vsebuje SSL certifikat?


SSL certifikat vključuje sledeče podatke:
  • naziv lastnika certifikata
  • serijsko številko in datum zapadlosti certifikata
  • kopijo javnega ključa lastnika certifikata
  • digitalni podpis izdajatelja certifikata

Katere SSL certifikate ponujamo?


Ponujamo več certifikatov priznanih ponudnikov:


Pri nas lahko zakupite certifikate z različnimi validacijami (domenska, poslovna, razširjena EV), kot tudi wildcard in multidomain certifikate.

 

Zakaj izbrati SSL certifikat pri Agenciji Editor?


Nudimo lasten SSL certifikat in SSL certifikate priznanih ponudnikov! Naši Editor, Comodo in GeoTrust certifikati:

 

  • Delujejo v vseh brskalnikih
  • Nudijo najmočnejšo enkripcijo
  • Certifikati preverjenih in zaupanja vrednih ponudnikov
  • Nudijo večjo varnost pri uporabi vaših spletnih strani
  • So kompatibilni z zahtevami iskalnikov in brskalnikov
  • Ponudjamo wildcard in multidomain certifikate za strani s poddomenami ali na več domenah

 

Kontaktirajte nas za ponudbo!


Pišite na #EM#696f646c4460626e7c6678257f64#EM#, pokličite 082 001 770 ali izpolnite spodnji obrazec:

...

 

 

Kristina Jug

Vodja marketinga
vse zgodbe tega avtorja

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene